Open top menu
Poolse sporen in Amsterdam

Poolse sporen in Amsterdam

In de reeks Slavic Delights  wordt op 2 november een lezing over Poolse sporen in Amsterdam georganiseerd:

Uitnodiging:

Beste collega’s UvA-medewerkers, studenten en overige belangstellenden,
Namens de opleiding Russische en Slavische Studies (Pools) en de Stichting Pools Centrum voor Onderwijs en Cultuur Lokomotywa in Amsterdam nodigen wij u uit voor een lezing

Poolse sporen in Amsterdam.

De lezing wordt gepresenteerd in de reeks Slavic Delights door Bożena Kopczyńska op donderdag 2 november om 17.00 uur in het PCH 5.02.
Aanmelden t/m 30 oktober: e.d.niemczuk-weiss@uva.nl

Context:

Migratie is van alle tijden en haar sporen zijn een deel van het collectieve geheugen. Zij wordt dikwijls gezien als integraal onderdeel van de huidige samenleving.
Als multiculturele stad waarin nieuwe bevolkingsgroepen zich zowel nu als in het verleden vestigden, heeft Amsterdam veel zichtbare sporen van de Poolse immigranten. Dat is niet toevallig, Amsterdam en Polen delen een lange geschiedenis die begon bij de handelsbetrekkingen, zo’n 700 jaar geleden.
Door de onderbelichte historische feiten voor het voetlicht te brengen, hopen wij de inbreng van Polen bekender te maken.

De spreker:

Bożena Kopczyńska (celliste) studeerde aan de Muziek Academie van Kraków, het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en aan het Royal College of Music in Londen. In Londen won zij de James Ivory prijs voor cello. Zij begon haar internationale carrière als eerste celliste bij het Pools Jeugdorkest. Na haar studie speelde zij in het Londens RCM strijkensemble, het Boston Filharmonisch Orkest, het Capella Cracoviensis Kamerorkest uit Krakow en in diverse orkesten in Duitsland en Nederland. Inmiddels is zij ook zeer actief als kamermusicus (o.a. als lid van het ensemble Arcato Lingua) en speelt zij op festivals in Frankrijk, Engeland en Nederland. Zij spant zich daarbij in voor de promotie van Poolse muziek en poëzie, bijvoorbeeld door middel van programma’s rond Poolse componisten en Poolse dichters. Onlangs werd zij daarvoor bekroond met een oorkonde van de Poolse minister van Cultuur en Nationaal Erfgoed voor uitstekende prestaties in het verspreiden van de Poolse cultuur in het buitenland.

Buiten de muziek is Bożena medeoprichter en voorzitter van de Stichting Pools Centrum voor Onderwijs en Cultuur Lokomotywa in Amsterdam. Centrum ondersteunt kinderen vanuit de gedachten dat een meertalig opvoeding het leven verrijkt in een moderne wereld. Er wordt naast de Poolse taal ook aandacht besteed aan de Poolse cultuur, traditie en geschiedenis. Integratie en kennis over historische banden tussen Polen en Nederland maken ook deel uit van het lesprogramma. De Stichting organiseert daarnaast evenementen om belangstellende Amsterdammers kennis te laten maken met Polen en de Poolse cultuur.

De Stichting geeft op 1 december 2017 een tweetalig publicatie uit over Poolse sporen in Amsterdam. Bożena is de projectleider en medeschrijver.

Meer informatie:

http://slavischetalenenculturen.nl/activiteiten_sd.html

www.arcatolingua.nl

over boekpresentatie op 1 december: http://www.lokomotywa.nl/Ksiazka.html

Poolse sporen

 

Giovanni Massaro
Geschreven door Giovanni Massaro